hernie-de-disc

Hernia de disc – tot ce trebuie să știi

Coloana vertebrală este formată dintr-o serie de oase (vertebre) stivuite unele pe altele. Aceste oase sunt amortizate de discuri. Discurile protejează oasele prin absorbția șocurilor de la activitățile zilnice precum: mersul pe jos, ridicarea și răsucirea.

Fiecare disc are două părți: o porțiune interioară moale, gelatinoasă și un inel exterior dur. Rănirea sau slăbiciunea pot face ca porțiunea interioară a discului să iasă prin inelul exterior. Acesta este cunoscut sub numele de alunecare, hernie sau prolaps de disc. Acest lucru provoacă durere și disconfort. Dacă discul alunecat comprimă unul dintre nervii spinali, este posibil să aveți, de asemenea, amorțeală și durere de-a lungul nervului afectat. În cazuri severe, este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta sau a repara discul alunecat.

Care sunt simptomele unei hernii de disc?

Puteți avea hernie de disc în orice parte a coloanei vertebrale, de la gât până la partea inferioară a spatelui. Partea inferioară a spatelui este una dintre cele mai comune zone pentru herniile de disc.

Simptomele unei hernii de disc includ:

  • durere și amorțeală, cel mai frecvent pe o parte a corpului;
  • durere care se extinde la brațe sau picioare;
  • durere care se agravează noaptea sau cu anumite mișcări;
  • durere care se agravează după ce ați stat în picioare sau așezat;
  • durere la mers pe distanțe scurte;
  • slăbiciune musculară inexplicabilă;
  • senzații de furnicături, dureri sau arsuri în zona afectată;

În funcție de localizarea herniei, putem distinge simptome specifice:

  1. Dacă discul herniat se află în regiunea lombară, durerea este mai intensă la nivelul feselor, coapsei și gambei. Cei mai afectați nervi sunt cel sciatic (cel mai lung nerv din organism) și cel femural.
  2. Dacă discul herniat se află în zona cervicală, durerea va fi mai intensă în mână sau umăr.

Tipurile de durere pot varia de la o persoană la alta. Consultați-vă medicul dacă durerea duce la amorțeală sau furnicături care vă afectează capacitatea de a vă controla mușchii.

Ce cauzează hernia de disc?

Vârsta înaintată. Pe măsură ce înaintați în vârstă, este mai probabil să suferiți de hernie de disc. Acest lucru se datorează faptului că discurile încep să-și piardă o parte din conținutul de apă protectoare, devin mai puțin flexibile, mai deshidratate și mai predispuse la rupere sau fisurare, chiar și în urma exercitării unei tensiuni sau răsuciri minore. Sunt mai frecvente la bărbați decât la femei.

Ridicarea unui obiect foarte mare și greu poate provoca, de asemenea, hernia de disc. Un disc poate aluneca din loc în timp ce vă răsuciți sau vă întoarceți pentru a ridica un obiect greu. Dacă aveți o muncă foarte solicitantă din punct de vedere fizic, care necesită multă ridicare, este posibil să aveți un risc crescut de hernie de disc.

Obezitatea. Persoanele supraponderale au, de asemenea, un risc crescut pentru hernia de disc, deoarece discurile lor trebuie să suporte greutatea suplimentară. Mușchii slabi și un stil de viață sedentar pot contribui, de asemenea, la dezvoltarea herniei de disc.

Factori genetici. Unele persoane au o predispoziție genetică pentru hernia de disc.

Sexul.  Bărbații au o probabilitate de două ori mai mare să sufere de hernie de disc comparativ cu femeile.

Fumatul.  Se crede că fumatul diminuează aportul de oxigen către disc, determinându-l să se descompună mai repede.

Care sunt complicațiile unui disc alunecat?
  • Un disc alunecat grav, netratat, poate duce la leziuni permanente ale nervilor. În cazuri foarte rare, o hernie de disc poate întrerupe impulsurile nervoase către nervii cauda equina din partea inferioară a spatelui și a picioarelor. Dacă se întâmplă acest lucru, puteți pierde controlul intestinului sau vezicii urinare și vă puteți confrunta cu incontinență urinară sau fecală sau puteți întâmpina greutate în eliminarea urinei chiar dacă aveți vezica plină.
  • O altă complicație pe termen lung este cunoscută sub numele de anestezie în șa. În acest caz, discul alunecat comprimă nervii și vă face să pierdeți senzația din interiorul coapselor, din spatele picioarelor și din jurul rectului.
  • Deși simptomele unei hernii de disc se pot îmbunătăți, ele se pot, în aceeași măsură, agrava. Dacă nu puteți efectua activitățile pe care le-ați putut face cândva, este timpul să consultați medicul.
Putem preveni hernia de disc?

Este posibil să nu puteți preveni hernia de disc, dar puteți lua măsuri pentru a reduce la minim riscul de a o dezvolta, respectând următorii pași:

  1. Mentineți spatele drept și aliniat, mai ales când sunteți așezat pe perioade mai lungi.
  2. Ridicați obiectele mari corespunzător, lăsând picioarele, nu spatele, să susțină greutatea.
  3. Mențineți o greutate sănătoasă. Excesul de greutate pune presiune pe coloană și pe discurile intervertebrale, predispunând la hernii.
  4. Nu rămâneți așezat perioade lungi de timp; ridicați-vă și întindeți-vă periodic.
  5. Faceți exerciții pentru a întări mușchii spatelui, picioarelor și abdomenului.
  6. Mențineți o postură corectă. O bună postură reduce presiunea asupra coloanei și a discurilor.
  7. Renunțați la fumat. Evitați utilizarea oricăror produse din tutun.

Sursa: www.healthline.com

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.