electroencefalograma

Electroencefalograma (EEG)

Este un test care detectează anomalii în undele cerebrale sau în activitatea electrică a creierului. În timpul procedurii, electrozi constând din mici discuri metalice cu fire subțiri sunt lipiți pe scalp. Electrozii detectează mici sarcini electrice care rezultă din activitatea celulelor creierului tău. Undele sunt amplificate și apar ca un grafic pe ecranul unui computer sau ca o înregistrare care poate fi tipărită pe hârtie. Interpretarea graficului este realizată de către medicul neurolog.

Electroencefalograma – când este nevoie să o efectuăm?

EEG este unul dintre principalele teste diagnostice pentru epilepsie. Se efectuează de medicul specialist neurolog, atât la copii, cât și la adulți.

EEG se recomandă la persoanele cu leziuni ale creierului, care pot rezulta din tumori sau dintr-un accident vascular cerebral; aceștia pot înregistra unde EEG neobișnuit de lente, în funcție de dimensiunea și localizarea leziunii.

Testul poate fi folosit și pentru a diagnostica alte tulburări care influențează activitatea creierului, cum ar fi boala Alzheimer, anumite psihoze și o tulburare de somn numită narcolepsie.

EEG-ul poate fi, de asemenea, utilizat pentru a determina activitatea electrică globală a creierului (de exemplu, pentru a evalua traume, intoxicație cu medicamente sau amploarea leziunilor cerebrale la pacienții în comă). EEG-ul mai poate fi utilizat pentru a monitoriza fluxul sanguin în creier în timpul procedurilor chirurgicale.

Care sunt riscurile unui EEG?

EEG a fost folosit de mulți ani și este considerată o procedură sigură. Testul nu provoacă disconfort. Atunci când electrozii înregistrează activitatea, aceștia nu produc nicio senzație. În plus, nu există riscul de a primi un șoc electric.

În cazuri rare, un EEG poate provoca convulsii la persoane cu tulburări convulsive. Acest lucru se datorează luminilor intermitente sau respirației profunde care pot fi implicate în timpul testului.

Alte riscuri pot fi prezente, în funcție de starea dumneavoastră medicală specifică. Asigurați-vă că discutați orice nelămurire cu medicul dumneavostră înainte de procedură.

Anumiți factori sau condiții pot interfera cu citirea unui test EEG:
  • Scăderea zahărului din sânge (hipoglicemie) cauzată de post;
  • Mișcarea corpului sau a ochilor în timpul testelor (dar aceasta va interfera rar);
  • Lumini, în special cele luminoase sau intermitente;
  • Anumite medicamente, cum ar fi sedativele;
  • Băuturi care conțin cofeină, cum ar fi cafeaua, cola și ceaiul (în timp ce aceste băuturi pot modifica ocazional rezultatele EEG, acest lucru aproape niciodată nu interferează semnificativ cu interpretarea testului);
  • Părul gras sau prezența unui spray de păr;
Cum mă pregătesc pentru un EEG?
  1. Spălați-vă părul cu șampon, dar nu folosiți balsam cu o seară înainte de test. Nu utilizați produse de îngrijire a părului, cum ar fi fixativ, ceară de păr sau geluri.
  2. Spuneți medicului dumneavoastră despre toate medicamentele pe care le luați (eliberate pe bază de rețetă și fără prescripție medicală) și suplimentele pe bază de plante.
  3. Întrerupeți utilizarea medicamentelor care pot interfera cu testul dacă medicul v-a îndrumat să faceți acest lucru. Nu încetați să utilizați medicamente fără a consulta medicul curant mai întâi.
  4. Evitați să consumați alimente sau băuturi care conțin cofeină cu 8 până la 12 ore înainte de test.
  5. Urmați orice instrucțiuni pe care vi le oferă medicul dumneavoastră despre reducerea somnului cu o noapte înainte de test. Unele teste EEG necesită să dormiți pe parcursul procedurii, iar altele nu. Dacă EEG urmează să fie efectuat în timpul somnului, adulților nu li se poate permite să doarmă mai mult de 4 sau 5 ore în noaptea dinaintea testului. Copiii nu pot avea voie să doarmă mai mult de 5 până la 7 ore cu o noapte înainte.
  6. Evitați postul cu o seară înainte sau în ziua procedurii. Scăderea zahărului din sânge poate influența rezultatele.
Ce se întâmplă în timpul unui EEG?

În general, o procedură EEG urmează acest proces:

  • Vi se va cere să vă relaxați pe un scaun înclinabil sau să vă întindeți pe un pat.
  • Între 16 și 25 de electrozi vor fi atașați de scalp cu o pastă specială, sau se va folosi un capac care conține electrozii.
  • Vi se va cere să închideți ochii, să vă relaxați și să stați nemișcat. Cu cât sunteți mai încordat, cu atât traseul înregistrat va fi mai mic;
  • Odată ce începe înregistrarea, va trebui să rămâneți nemișcat pe tot parcursul testului. Majoritatea înregistrării se desfășoară cu ochii închiși, deoarece lumina determină reducerea amplitudinii undelor la majoritatea pacienților sănătoși. E bine să nu clipiți și să nu strângeți din dinți. Înregistrarea poate fi oprită periodic pentru a vă permite să vă odihniți sau să vă repoziționați.
  • După ce medicul dumneavoastră face înregistrarea inițială, în timp ce sunteți în repaus, vă poate testa cu diverși stimuli pentru a produce o activitate a undelor cerebrale care nu apare în timp ce vă odihniți. De exemplu, vi se poate cere să respirați profund și rapid timp de 3 minute sau puteți fi expus la o lumină strălucitoare.

Acest studiu este efectuat, în general, de un medic neurolog și poate dura aproximativ 45 de minute până la 2 ore.

Dacă sunteți evaluat pentru o tulburare de somn, EEG-ul poate fi efectuat în timp ce dormiți.

Dacă trebuie să fiți monitorizat pentru o perioadă mai lungă de timp, puteți fi, de asemenea, internat la spital pentru monitorizare EEG prelungită (EEG 24 de ore).

Ce se întâmplă după un EEG?

Odată ce testul este finalizat, electrozii vor fi îndepărtați, iar pasta de electrozi va fi spălată cu apă caldă. În unele cazuri, poate fi necesar să vă spălați din nou părul acasă.

Dacă ați luat sedative pentru test, s-ar putea să vi se solicite să vă odihniți până când sedativele au dispărut. Va trebui să vă conducă cineva acasă.

Iritația sau roșeața pielii pot fi prezente în locațiile în care au fost plasați electrozii, dar aceasta se va dispărea în câteva ore.

Medicul dumneavoastră vă va informa când puteți relua orice medicamente pe care ați încetat să luați înainte de test.

Sursa: Johns Hopkins Medicine

www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/electroencephalogram-eeg

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.