Urologie

Gamă completă de intervenții urologice – dr. Mihai Vârlan

Intervenții urologice de tip quick day surgery

Având în vedere situația sanitară excepțională generată de pandemia Sars-CoV-2 care, printre altele, îngreunează accesul pacienților la anumite servicii medico-chirurgicale, echipa Centrului Medical Bioinvest vine în întâmpinarea nevoilor pacienților bihoreni și nu numai prin investiții în ceea ce înseamnă logistica necesară îndeplinirii acestor deziderate care țin de sănătatea individuală.

Începând cu luna Ianuarie 2021, în cadrul Centrului nostru, sub coordonarea dr. Mihai Vârlan – medic primar urolog, este disponibilă gama completă de intervenții urologice de tip quick day surgery după cum urmează:
-Extragere stent ureteral tip JJ
-Cistoscopie exploratorie / diagnostică atât rigidă cât și flexibilă adresată în special pacienților de sex masculin
-Puncția biopsie a prostatei – realizată exclusiv cu materiale de unică folosință
-Cauterizare leziuni peniene (veruci, condiloame)

Toate aceste manopere se realizează utilizând aparatură nou achiziționată de ultimă generație în scopul de a reduce la minim disconfortul pacienților noștri, presupunând exclusiv anestezie topică(locală), fără a necesita internare.

Detalii privind alte servicii și tarife găsiți aici.

electromiografie - EMG

EMG – Electromiografia

Ce este electromiografia?

Electromiografia (EMG) este o procedură de diagnosticare pentru a evalua starea de sănătate a mușchilor și a celulelor nervoase care îi controlează (neuronii motori).

Neuronii motori transmit semnale electrice care provoacă contractarea mușchilor. Un EMG folosește dispozitive numite electrozi pentru a traduce aceste semnale în grafice, sunete sau valori numerice care sunt apoi interpretate de un specialist.

Când este recomandat?

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda un EMG dacă aveți semne sau simptome care pot indica o tulburare a nervilor sau a mușchilor. Aceste simptome pot include:

 • furnicături
 • amorţeală
 • slăbiciune musculară
 • dureri musculare sau crampe
 • anumite tipuri de dureri la nivelul membrelor

Rezultatele EMG sunt adesea necesare pentru a ajuta la diagnosticarea sau excluderea unor condiții cum ar fi:

 • Afecțiuni musculare, cum ar fi distrofia musculară sau polimiozita
 • Boli care afectează legătura dintre nervi și mușchi, cum ar fi miastenia gravis
 • Afecțiuni ale nerviilor periferici, cum ar fi sindromul de tunel carpian sau neuropatiile periferice
 • Tulburările ale neuronii motori din creier sau măduva spinării, cum ar fi scleroza laterală amiotrofică sau poliomielita.

Cum să vă pregătiți?

Faceți un duș sau o baie cu puțin timp înainte de examen pentru a elimina uleiurile de pe piele. Nu aplicați loțiuni sau creme înainte de examen.

Rezultate :

Neurologul va interpreta rezultatele examenului și va pregăti un raport. Medicul dvs. curant, sau medicul care a recomandat EMG, va discuta raportul cu dumneavoastră la o întâlnire ulterioară.

Promoție pentru viitoarele mămici

Centrul Medical Bioinvest vine în sprijinul viitoarelor mămici cu o promoție specială având scopul de a le ajuta sa parcurgă mai ușor și în condiții de siguranță perioada sarcinii și cea a nașterii.

Vineri, în data de 28.09.2018 între orele 10:00 – 15:00 domnul dr. Goel Prashant va desfășura consultații gratuite de endocrinologie și diabetologie destinate exclusiv femeilor gravide. Promoția este valabilă doar pe bază de programare și în limita locurilor disponibile. Nu este necesar șă aduceți bilet de trimitere de la medicul de familie.

Pentru programări vă rugăm sunați la 0259 412 295.

Afecțiuni ale tiroidei

Afecțiuni ale tiroidei, Hipo- și hipertiroidismul

Endocrinologia este ramura medicinei care studiază sistemul endocrin şi afecţiunile hormonale asociate acestuia.
În cadrul endocrinologiei sunt investigate afecțiunile tiroidiene, hipofizare, adrenale, gonadale si tulburările metabolismului calcic.

Glanda tiroidă este plasată în partea anterioară a gâtului. Are formă de fluture sau litera H și este alcătuită din doi lobi situați de o parte și alta a traheii. Tiroida secretă hormoni ce participă la numeroase evenimente fiziologice şi biochimice la nivel celular, de la reglarea creşterii şi diferenţierii la reglarea metabolismului.

Afecțiunile glandei tiroide sunt mai frecvente la femei; adesea, simptomatologia poate fi nespecifică – senzație de „nod în gât”, oboseală fizică și psihică asemănătoare cu cea din menopauză, depresie, etc.
Deficitul de iod, stresul şi alimentaţia deficitară pot determina dereglări ale glandei tiroidei, astfel încât aceasta poate elibera fie excesiv hormoni tiroidieni (hipertiroidism), fie în cantitate insuficientă (hipotiroidism).

Simptomele hipotiroidismului:
Oboseală, intoleranţă la frig, constipație, piele uscată, creștere în greutate, răguşeală, slăbiciune musculară, nivel crescut de colesterol din sânge, dureri musculare, sensibilitate și rigiditate, umflarea articulaţiilor, subţierea părului, menstruație anormală, modificarea ritmului cardiac, depresie, probleme de concentrare.

Simptomele hipertiroidismului:
Pierderea în greutate, chiar dacă aportul alimentar este echilibrat, nervozitate, anxietate și iritabilitate, insomnii, palpitații, tremurături fine în mâini și degete, transpirații, ritm cardiac crescut.

Laboratorul Bioinvest vă recomandă următoarele analize medicale din sânge pentru determinarea afecțiunilor glandei tiroide:

 • TSH (hormon de stimulare tiroidiană)
 • FT3 și FT4 (hormoni tiroidinei, tiroxina liberă respectiv triiodotironina liberă)
 • Anti -TPO ( Anticorpii anti-tiroidperoxidază)
 • Anticorpii anti-tiroglobulină
 • Tiroglobulina
 • Lista de analize disponibile în laboratorul Bioinvest o puteți consulta aici.

Pentru detalii privind programul de consultații, serviciile și tarife vă rugăm accesați acest link.

Căpușele și Boala Lyme

Boala Lyme(Borelioza) este cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi și este transmisă oamenilor prin mușcătura căpușelor infectate. Simptomele tipice includ febră, cefalee, oboseală și o erupție cutanată caracteristică numită eritem migrator.
Dacă este lăsată netratată, infecția se poate răspândi în articulații, inimă și sistemul nervos.

Prevenirea mușcăturilor de căpușă

Expunerea la căpușe poate apărea pe tot parcursul anului, dar căpușele sunt cele mai active în lunile calde (aprilie-septembrie).

Unde găsiți căpușele?
-în zonele înierbate, împădurite, tufișuri sau chiar pe animale.
Timpul petrecut în natură, campingul, grădinăritul sau o simplă plimbare vă poate aduce în contact cu căpușele. Mulți oameni sunt mușcati de căpușe în propria curte sau în imprejurimile cartierului în care locuiesc.
În timpul activităților în aer liber evitați suprafețele împădurite, cu ierburi înalte sau așternute cu frunze și mergeți pe centrul aleilor sau a traseelor.

După ce reviniți în interior:
– Verificați îmbrăcămintea pentru căpușe.
– Examinați îmbrăcămintea, uneltele și animalele de companie. Căpușele pot călători în casă pe haine și animale, atașându-se ulterior pe o persoană.
– Faceți duș imediat după ce ați revenit în interior. Spălarea poate ajuta la îndepărtarea căpușelor neatașate și este o bună ocazie pentru a vă verifica dacă nu ați fost mușcat.
– Efectuați un control complet al corpului în cazul în care vă întoarceți de la zone potențial afectate de căpușe, inclusiv curtea proprie. Utilizați o oglindă pentru a vedea toate părțile corpului. Verificați în special aceste părți ale corpului pentru căpușe: subrațe, urechi, buricul, spatele genunchilor, părul și în jurul acestuia, zona inghinală și în jurul taliei.

Dacă găsiți o căpușă atașată pe piele, nu este nevoie să vă panicați – cheia este de a elimina căpușa cât mai curând posibil. Utilizați pensete cu vârf fin pentru a prinde căpușa cât mai aproape de suprafața pielii.
Trageți în sus cu o presiune uniformă. Nu răsuciți căpușa; acest lucru poate determina ruperea unor părți ale gurii căpușei și rămânerea în piele.După îndepărtarea căpușei, curățați temeinic zona mușcăturii și mâinile cu alcool sau săpun și apă.
Dacă dezvoltați o erupție cutanată sau o febră în decurs de câteva săptămâni de la îndepărtarea unei căpușe, consultați medicul.

Testele de laborator sunt de un real folos în diagnosticul bolii Lyme. Ca şi în cazul altor infecţii, analizele pentru boala Lyme măsoară anticorpii produşi de celulele sanguine în răspuns la infecţie.

Laboratorul Centrului Medical Bioinvest vă oferă următoarele analize:
Anticorpii anti Borrelia Burgdorferi IgG
Anticorpii anti Borrelia Burgdorferi IgM

 

Sursa: https://www.cdc.gov/lyme/