Trigliceridele – cum le ținem sub control?
Trigliceridele sunt un tip de grăsime (lipidă) care se găsește în sânge. Când mănânci, corpul tău transformă toate caloriile pe care nu le folosește imediat în trigliceride. Trigliceridele sunt stocate în celulele adipoase. Mai târziu, hormonii eliberează trigliceride pentru energie între mese.
Dacă consumi în mod regulat mai multe calorii decât arzi, în special din alimente bogate în carbohidrați, este posibil să ai trigliceride mari (hipertrigliceridemie).
Orice valoare peste 150 miligrame per decilitru (mg/dl) este considerată mare și crește riscul de boală cardiacă și accident vascular cerebral. Valorile foarte mari (peste 500 mg/dl) pot duce la pancreatită (inflamarea pancreasului).
Medicul tău verifică, de obicei, trigliceridele mari ca parte a unui test de colesterol care se numește panou lipidic sau profil lipidic. Va trebui să nu consumi alimente înainte de recoltare pentru o măsurare precisă a trigliceridelor.
Care este diferența dintre trigliceride și colesterol?
Trigliceridele și colesterolul sunt diferite tipuri de lipide care circulă în sânge: trigliceridele stochează caloriile neutilizate și oferă organismului tău energie; colesterolul este folosit pentru a construi celule și anumiți hormoni.
Ce afecțiuni ascund trigliceridele mari?
Trigliceridele mari sunt adesea un semn al altor afecțiuni care cresc riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral, inclusiv obezitatea și sindromul metabolic – un grup de afecțiuni care include prea multă grăsime în jurul taliei, hipertensiune arterială, trigliceride mari, glicemie crescută și niveluri anormale de colesterol.
Trigliceridele ridicate pot fi, de asemenea, un semn al:
- diabetului de tip 2 sau prediabet;
- sindromului metabolic – o afecțiune în care tensiunea arterială crescută, obezitatea și glicemia crescută apar împreună, crescând riscul de boli de inimă;
- nivelurilor scăzute de hormoni tiroidieni (hipotiroidism);
- anumitor afecțiuni genetice rare care afectează modul în care corpul tău transformă grăsimea în energie;
Uneori, trigliceridele ridicate sunt un efect secundar al luării anumitor medicamente, cum ar fi: diuretice, estrogen și progestativ, retinoizi, steroizi, beta-blocante, unele imunosupresoare.
Care este cel mai bun mod de a reduce trigliceridele?
Poți trata trigliceridele mari printr-un comportament sănătos. Scăderea în greutate, efectuarea unui număr mai mare de exerciții aerobice sau mișcare cel puțin 30 de minute/zi, evitarea zahărului adăugat (în special produse bogate în fructoză) și reducerea cantității de alcool pe care o bei, toate acestea ajută. Concentrează-te mai puțin pe nivelul trigliceridelor și mai mult pe stilul tău de viață care poate contribui la ținerea trigliceridelor în limitele normale.
Sursa: www.mayoclinic.org
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!