PREGATIREA PENTRU RECOLTAREA ANALIZELOR MEDICALE:

Analizele reprezinta un ansamblu de procedee care furnizeaza informatii asupra gradului de sanatate al diferitelor organe si ne pot indica prezenta anumitor boli care afecteaza organismul. Depinde si de dumneavoastra ca rezultatul analizelor efectuate in laboratorul nostru sa reflecte cu adevarat starea de sanatate a organismului, in momentul recoltarii probelor. De aceea pentru a preintampina unele neconcordante care pot sa apara, va vom prezenta mai jos cateva informatii utile, precum si ceea ce trebuie sa faceti sau sa nu faceti inainte de a va prezenta la laboratorul nostru pentru recoltarea probelor biologice. Perioada optima pentru recoltarea probelor este dimineata, intre orele 07.00-11.00. Exista exceptii de la aceasta regula, dar ele va vor fi indicate de medicul care va recomanda analizele sau de personalul laboratorului nostru.

Pregatirea pentru recoltarea sangelui

Este foarte important ca in dimineata in care urmeaza sa va fie recoltat sange, sa nu consumati nici un fel de alimente sau lichide dulci deoarece consumul acestora poate denatura rezultatele analizelor. Pentru ca noi sa va putem da rezultate concludente, ar fi foarte bine ca intervalul dintre ultima masa (sau consum de lichide dulci) si recoltarea probei de sange sa fie de 10-12 ore. Pe langa alimentatie, mai exista un alt factor care poate influenta negativ rezultatele analizelor, si anume medicamentele. Medicul care va recomanda analizele trebuie informat in legatura cu orice tratament medicamentos pe care il urmati, iar el hotaraste daca acest tratament trebuie intrerupt pentru efectuarea analizelor, precum si dupa cate zile de la intreruperea tratamentului se pot recolta probe de sange. Atunci cand doriti sa va faceti analizele din proprie initiativa, fara trimitere de la medicul de familie sau specialist, va rugam sa informati personalul laboratorului nostru in legatura cu tratamentul medicamentos pe care il urmati.

Pregatirea pentru recoltarea urinei

Pentru examenul obisnuit de urina, recoltarea probei se face din prima urina de dimineata, intr-un recipient steril numit urocultor (il puteti procura gratuit in laboratorul nostru). Daca totusi nu ati reusit sa intrati in posesia unui urocultor trebuie sa aveti grija ca recipientul in care recoltati proba sa fie foarte curat si sa tineti cont de faptul ca avem nevoie pentru efectuarea analizei de cca. 50-100 ml de urina. Pentru urocultura recoltarea se face tot dimineata, dar trebuie respectate cu strictete anumite reguli pentru ca laboratorul nostru sa poata garanta calitatea analizei:
-recoltarea probei se face intr-un recipent steril, numit urocultor, care poate fi procurat gratuit din laboratorul nostru;
-inaintea recoltarii se va face o toaleta riguroasa a zonei genitale;
-recoltarea probei se face din jetul mijlociu al urinei, fara sa aingeti capacul urocultorului de obiecte din jur;

Este foarte important ca recoltarea probei pentru urocultura sa se faca inainte de inceperea tratamentului cu antibiotice, deoarece antibioticele distrug flora microbiana, iar rezultatul analizei va fi negativ chiar daca infectia urinara exista.

Recoltarea urinei pe 24h

-aruncati prima urina de dimineata
-asigurati-va ca vezica urinara s-a golit complet
-notati ora acestei urinari – reprezinta START TIME
-incepeti colectarea urinei in recipientul de urinare
-nu urinati direct in recipient
-colectati urina de fiecare data cand urinati in timpul celor 24 ore
-colectati ultima urina emisa exact la 24 ore de la momentul START TIME
-incercati sa urinati in acel moment, chiar daca nu exista nevoie imperioasa de a o face
-acesta reprezinta momentul FINISH TIME
-introduceti recipientul de colectare a urinei intr-o punga de plastic si pastrati-l intr-un loc racoros si rece (frigider) pe toata durata recoltarii
-daca, din greseala, una dintre probele de urina recoltate este aruncata, recoltarea trebuie reluata
-la sfarsitul recoltarii, masurati intregul volum obtinut si, dupa omogenizarea prin agitare a urinei, transferati cca. 100 ml in recipientul de unica folosinta primit de la laborator
-etichetati recipientul, mentionand volumul de urina din 24 ore si aduceti-l la laborator

Pregatirea pentru recoltarea exudatului faringian

-pentru a nu fi denaturat rezultatul acestei analize, recoltarea probei se face dimineata inainte de a consuma alimente sau lichide si inainte de a va spala pe dinti. Este foarte important ca recoltarea probei pentru exudatul faringian sa se faca inainte de inceperea tratamentului cu antibiotice, deoarece antibioticele distrug flora microbiana, iar rezultatul analizei va fi negativ chiar daca infectia exista

Recoltarea materiilor fecale pentru Hemoragii Oculte (test Gregersen)

Din materiile fecale emise spontan se vor preleva cu lingurita din coprorecoltor aproximativ 3-5 grame (2-3 lingurite), din trei zone diferite. Se va evita contaminarea cu apa sau urina. Dupa prelevare, recoltorul se inchide etans, iar pe eticheta se va scrie numele persoanei si data recoltarii. Este de preferat ca prelevarea sa aiba loc in ziua prezentarii la laborator dar, daca nu este posibil, probele prelevate din ziua precedenta pot fi pastrate 12-18 ore la 4-8°C. In situatia in care scaunul este lichid sau foarte moale, probele trebuie transportate la laborator in max. 2 ore. NU se recolteaza probe in timpul sau in intervalul de cel putin 3 zile post-menstruatie, in cazul unei hematurii sau in timpul unei crize hemoroidale. Consumul de alcool, de aspirina sau de alte medicamente in exces trebuie intrerupt cu cel putin 48 de ore inainte de testare.

Recoltarea materiilor fecale pentru coprocultura (examen coprobacteriologic)

Recoltarea se efectueaza din materiile fecale emise spontan, cu lingurita de la coprorecoltor. Se recolteaza boluri fecale din 2-3 locuri diferite. Cantitatea minima este de 3-5 grame (2-3 lingurite). De la bolnavii cu scaune diareice se recolteaza din portiunile lichide, cele cu mucus si eventual urme de sange. Pentru controlul periodic si angajare se recolteaza o singura proba din scaun emis spontan, respectand indicatiile de mai sus. Pentru controlul purtatorilor de Salmonella, prelevarea se face timp de 3 zile consecutiv, dupa administrare unica, de purgativ salin (sare amara), de catre asistenta din cabinetul de recoltare. Se scrie numele si data recoltarii pe eticheta recipientului. Probele de materii fecale trebuie transportate la laborator, in maxim 2 ore de la prelevare.

Recoltarea materiilor fecale pentru examenul coproparazitologic

Din materiile fecale, emise spontan, se vor preleva cu lingurita din coprorecoltor, aproximativ 3-5 grame (2-3 lingurite), din trei zone diferite. Se va evita contaminarea cu apa sau urina. Dupa prelevare, recoltorul se inchide etans, iar pe eticheta se va scrie numele persoanei si data recoltarii. Este de preferat ca prelevarea sa aiba loc in ziua prezentarii la laborator dar, daca nu este posibil, probele prelevate din ziua precedenta pot fi pastrate 12-18 ore la 4-8°C. In situatia in care scaunul este lichid sau foarte moale, probele trebuie transportate la laborator in max. 2 ore pentru a nu se distruge elementele parazitare. Dupa tratarea unei parazitoze, examenul de control se va efectua la un interval de timp variabil, in functie de diagnostic.

Recomandari pentru recoltarea spermogramei si spermoculturii

-Abstinenta sexuala 3-5 zile
-Este recomandabil sa se astepte o ora dupa ultima emisie de urina.
-Sperma va fi obtinuta prin masturbare, dupa o toaleta aprofundata a organelor genitale.
-Este interzisa recoltarea dupa contact sexual sau utilizarea lubrifiantilor, precum si recoltarea in prezervativ.
-Sperma va fi recoltata numai intr-un recipient steril dat de laborator.
-Proba va ajunge la laborator in maximum 30 minute de la recoltare, in tot acest timp fiind tinuta la temperatura corpului.

Pregatirea pacientului inaintea recoltarii materiilor fecale pentru examenul de digestie

Timp de 1 saptamana inainte de recoltare pacientului nu i se administreaza bariu, uleiuri minerale, bismut, Metamucil, compusi de magneziu, laxative si nu foloseste supozitoare, creme, lubrifianti. Timp de 72 ore inainte de recoltare tine un regim cu 50-60g unt (50-150g grasimi/zi), 100-200g carne rosie, 500g lapte, 200-300g cartofi, 100g paine si abstinenta de la alcool. Copiii nu pot ingera aceste cantitati de alimente; se recomanda un regim constant 72 ore inainte de recoltare, care sa includa cantitati suficiente de grasimi si carne rosie.

Pentru orice alte informatii pe care considerati ca ar trebui sa le cunoasteti, nu ezitati sa ne contactati la adresa: Oradea, str. Episcop Roman Ciorogariu nr. 62 sau la numarul de telefon: 0259 412 295.

LOCAȚII BIOINVEST

Sediul Central

Str. Roman Ciorogariu nr. 62
Oradea, Județ Bihor
Tel. 0259 412 295
Fax: 0259 464 553
Email: office@bioinvestmedicalcenter.ro

ORAR:
L-V: 07.00-19.30,
S: 08.00-12.00

Centrul de recoltare Nufărul

Adresa:
Str. Ialomiței nr. 1
(vis-a-vis de bisericută)
Tel: 0359 179 910

ORAR:
L-V: 07:00-15:00

Centrul de recoltare Rogerius

Adresa:
Str. Transilvaniei nr. 20
(Parcul Magnolia, lângă Cireșica)
Tel: 0770 191 632

ORAR:
L-V: 07:30-14:00

Policlinica Salonta

Adresa:
Str. 1 Decembrie nr. 6
Salonta, Județ Bihor
Tel. 0259 374 007

ORAR:
L-V: 07.00-15.00

Centrul de recoltare Aleșd

Adresa:
Str. Plopilor nr. 2
Aleșd, Județ Bihor

ORAR:
L-V: 07.00-12.00

Centrul de recoltare Marghita

Adresa:
Str. P-ța Independenței nr. 2
(vis-a-vis de Policlinică)
Marghita, Județ Bihor
Tel: 0771 016 229
ORAR:
L-V: 07.30-15.30