Când ar trebui să consult medicul gastroenterolog?
Gastroenterologia este o ramură a medicinei care se ocupă cu studiul funcțiilor și ale bolilor esofagului, stomacului, intestinului subțire, colonului și rectului, pancreasului, vezicii biliare, căilor biliare și ficatului. Aceasta implică o înțelegere detaliată a acțiunii normale (fiziologie) a organelor gastrointestinale, inclusiv mișcarea materialului prin stomac și intestin (motilitate), digestia și absorbția nutrienților în organism, îndepărtarea deșeurilor din sistem și funcția ficatului ca organ digestiv.
Care sunt bolile gastrointestinale?
Bolile gastrointestinale afectează tractul gastrointestinal (GI) de la gură la anus. Există două tipuri:
- funcționale;
- structurale;
Ce sunt bolile gastrointestinale funcționale?
Bolile funcționale sunt acelea în care tractul gastro-intestinal arată normal atunci când este examinat, dar nu se mișcă corespunzător. Cele mai frecvente probleme care afectează tractul gastro-intestinal (inclusiv colonul și rectul) sunt: constipația, sindromul colonului iritabil, greața, toxiinfecția alimentară, gazele, balonarea și diareea.
Care sunt factorii care pot deranja tractul gastro-intestinal ?
Factorii care vă pot deranja tractul gastro-intestinal și motilitatea acestuia sunt:
- dieta săracă în fibre;
- lipsa exercițiilor fizice;
- călătoriile sau alte schimbări în rutină;
- consumul în cantități mari de produse lactate;
- stresul;
- hemoroizii;
- folosirea excesivă a medicamentelor anti-diareice care, în timp, slăbesc mișcările mușchilor intestinali;
- administrarea medicamentelor antiacide care conțin calciu sau aluminiu;
- administrarea anumitor medicamente (în special antidepresive, pastile ce conțin fier și medicamente puternice pentru durere, cum ar fi narcoticele);
- sarcina.
Ce sunt bolile gastrointestinale structurale?
Bolile gastrointestinale structurale sunt acelea în care intestinul dumneavoastră arată anormal la examinare și, de asemenea, nu funcționează corespunzător. Uneori, anomalia structurală trebuie îndepărtată chirurgical.
Exemplele obișnuite de boli GI structurale includ: stricturi, stenoză, hemoroizi, boli diverticulare, polipi de colon, cancer de colon și boli inflamatorii intestinale.
Ce face un gastroenterolog?
Gastroenterologii diagnostichează și tratează afecțiunile gastrointestinale. Dacă medicul dumneavoastră primar a observat o problemă care implică tractul gastro-intestinal, cel mai probabil vă va recomanda să consultați un gastroenterolog pentru o evaluare mai detaliată a problemei.
Gastroenterologii sunt instruiți să aibă cunoștințe aprofundate despre mișcarea normală a alimentelor prin stomac și intestin, despre absorbția nutrienților, despre modul în care deșeurile sunt îndepărtate din organism și despre cum ajută ficatul la procesul de digestie. Această zonă de expertiză le permite să diagnosticheze probleme precum: polipii și cancerul de colon, hepatita, refluxul gastroesofagian (arsuri la stomac), boala ulcerului peptic, colita, bolile vezicii biliare și ale tractului biliar, probleme de nutriție, sindromul colonului iritabil (IBS) și pancreatita.
Când ar trebui să consult medicul gastroenterolog?
Dacă aveți următoarele simptome, trebuie să vă adresați imediat unui medic gastroenterolog:
- o schimbare a obiceiurilor normale ale intestinului;
- sânge în scaun care este fie mai deschis la culoare, fie mai închis;
- dureri abdominale și balonare excesivă;
- gaze neobișnuite;
- scaun foarte îngust;
- senzația că intestinul nu s-a golit complet după trecerea scaunului;
- pierdere în greutate inexplicabilă;
- oboseală;
- anemie.
Cum decurge o consultație?
Gastroenterologul vă va pune o serie de întrebări mai detaliate, este posibil ca unele întrebări să nu aibă nicio legătură cu problema dumneavoastră digestivă, dar simptomele din alte părți ale corpului pot ajuta gastroenterologul să pună un diagnostic corect. Apoi vă va examina apăsând zona din jurul abdomenului dumneavoastră. Ei vor asculta zgomote ciudate ale intestinului și vor simți orice masă sau sensibilitate; vă pot cere să respirați adânc sau să tușiți în timpul examenului.
Pentru a pune un diagnostic cât mai precis, medicul gastroenterolog poate efectua proceduri endoscopice, în care folosesc instrumente specializate pentru a vizualiza tractul gastro-intestinal.
Endoscopia digestivă este un procedeu de investigare, ce permite medicului să exploreze interiorul esofagului, stomacului și a primei părți a intestinului subțire (în cazul gastroscopiei) și a colonului, rectului și a colonului sigmoid (colonoscopie).
Examinarea se efectuează cu ajutorul unui endoscop, format dintr-un tub subțire, flexibil, dotat cu o cameră video și o sursă luminoasă la unul din capete, pentru a se putea vizualiza interiorul tractului gastrointestinal.
Endoscopia digestivă superioară este utilă pentru stabilirea cauzelor durerilor abdominale sau toracice, vărsăturilor persistente, pirozisului (arsură retrosternală), hemoragiilor digestive sau tulburărilor de deglutiţie. Societatea Americană de Gastroenterologie recomandă colonoscopia ca metodă preferențială de screening şi prevenție a cancerului colorectal.
Pot fi prevenite bolile gastrointestinale?
Multe boli ale colonului și rectului pot fi prevenite sau reduse la minimum prin menținerea unui stil de viață sănătos, prin practicarea unor bune obiceiuri intestinale și prin efectuarea unui screening pentru cancer.
Colonoscopia este recomandată pentru pacienții cu risc mediu la vârsta de 45 de ani. Dacă aveți antecedente familiale de cancer colorectal sau polipi, o colonoscopie poate fi recomandată la o vârstă mai tânără. De obicei, se recomandă o colonoscopie la o persoană cu 10 ani mai tânără decât membrul familiei afectate. (De exemplu, dacă fratele tău a fost diagnosticat cu cancer colorectal sau polipi la 45 de ani, ar trebui să începi screening-ul la 35 de ani.)
Surse: www.my.clevelandclinic.org
www.webmd.com
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!