intoleranta-gluten

Intoleranța la gluten – Cauze, simptome, riscuri

Ce este intoleranța la gluten?

Este posibil să aveți intoleranță la gluten dacă vă îmbolnăviți după ce mâncați alimente ce conțin gluten, un tip de proteină. S-ar putea să vă simțiți obosit, cu simptome de greață, balonare, durere abdominală sau diaree. Un alt nume pentru intoleranța la gluten este sensibilitatea non-celiacă la gluten .

Ce este glutenul?

Glutenul este o proteină care se găsește în grâu, orz, secară și alte cereale. Se găsește în multe alimente și băuturi comune, inclusiv paste, cereale și bere. Glutenul poate fi întâlnit în vitamine, cosmetice și chiar anumite medicamente.

Intoleranța la gluten și boala celiacă sunt același lucru?

Intoleranța la gluten și boala celiacă sunt diferite. Persoanele cu boala celiacă au un răspuns autoimun la gluten. Aceasta înseamnă că organismul lor încearcă să lupte împotriva glutenului ca și cum ar fi un virus. Această reacție provoacă inflamație și leziuni ale tractului lor digestiv. Boala celiacă este rezultatul unei gene anormale. Persoanele cu boală celiacă au, de asemenea, un nivel ridicat al anumitor anticorpi în sânge, care sunt substanțe ce luptă împotriva glutenului.

Spre deosebire de persoanele cu boala celiacă, persoanele cu sensibilitate non-celiacă la gluten nu prezintă niciun risc de leziuni intestinale, absorbție defectuoasă de nutrienți și alte complicații grave asociate bolii celiace.

Sensibilitatea la gluten și boala celiacă provoacă multe dintre aceleași simptome. Dar persoanele cu sensibilitate la gluten nu au o genă anormală sau anticorpi în sânge care să lupte împotriva glutenului.

Este intoleranța la gluten o alergie la gluten?

O intoleranță și o alergie alimentară nu reprezintă același lucru. O alergie alimentară, cum ar fi o alergie la grâu, este atunci când sistemul tău imunitar reacționează exagerat după ce consumi un anumit aliment. O alergie poate provoca mâncărime, vărsături sau dificultăți de respirație. Intoleranța la gluten nu este o alergie la gluten.

Cine suferă de intoleranță la gluten?

Oricine poate avea intoleranță la gluten, deși este mai frecventă la femei. Unii oameni se nasc cu intoleranță la gluten; alții o dezvoltă mai târziu în viață.

Ce cauzează intoleranța la gluten?

Cauzele exacte ale intoleranței la gluten nu sunt pe deplin cunoscute. Unele cercetări arată că oamenii ar putea să nu fie sensibili la gluten, ci la un anumit carbohidrat care se găsește în multe alimente. Corpurile lor nu absorb carbohidrații așa cum ar trebui. Rămâne în intestinele lor și fermentează, provocând boală.

Alte cercetări sugerează că grâul ar putea afecta căptușeala tractului digestiv a unor oameni. Această căptușeală împiedică, de obicei, bacteriile să se scurgă din intestine. Dar la persoanele cu intoleranță la gluten, căptușeala ar putea să nu funcționeze așa cum ar trebui, permițând bacteriilor să intre în sânge sau ficat, provocând inflamație.

Care sunt simptomele intoleranței la gluten?

Oamenii pot prezenta următoarele simptome timp de câteva ore sau zile după ce consumă alimente ce conțin gluten:

 • durere abdominală;
 • anemie;
 • anxietate;
 • balonare sau flatulență;
 • ceață pe creier sau probleme de concentrare;
 • depresie;
 • diaree sau constipație;
 • oboseală;
 • durere de cap;
 • dureri articulare;
 • greață și vărsături;
 • erupții cutanate;

Multe persoane cu intoleranță la gluten au și sindromul colonului iritabil.

Cum se tratează intoleranța la gluten?

Nu există remediu pentru intoleranța la gluten, dar ameliorarea simptomelor  se poate realiza urmând o dietă fără gluten.

Puteți, de asemenea, să întrebați medicul curant despre adăugarea de probiotice în dieta dumneavoastră. Probioticele ajută la creșterea bacteriilor bune din intestin. Acestea pot reduce simptomele de balonare, gaze sau constipație.

Unele cercetări sugerează că luarea anumitor enzime vă poate ajuta să digerați glutenul. Dar experții încă investighează acest tratament. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua orice enzimă.

O dietă fără gluten are riscuri pentru sănătate?

Cercetările arată că o dietă fără gluten poate crește riscul de:

 • Hiperglicemie (nivel ridicat de zahăr din sânge) sau diabet de tip 2;
 • Deficiențe nutriționale, cum ar fi prea puține fibre.
Cum îmi pot face viața mai ușoară cu o intoleranță la gluten?

Puteți gestiona intoleranța la gluten dacă:

 • consumați o dietă săracă în grăsimi și bogată în fibre;
 • efectuați regulat teste de laborator pentru a verifica: anemia, colesterolul, deficiențele de vitamine și nutriție.
 • evitați alimentele, băuturile, vitaminele, cremele ce  conțin gluten.

Sursa : www.my.clevelandclinic.org

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.