Infecția cu Helicobacter pylori
Ce este infecția cu Helicobacter pylori și cum se transmite?
Helicobacter pylori este o bacterie care poate afecta mucoasa gastrică și duodenală. Infecția cu Helicobacter pylori se dobândește prin ingestia bacteriei, calea de transmitere fiind fecal-orală sau prin intermediul apei contaminate şi se transmite intrafamilial, în principal în copilărie. Odată produsă colonizarea stomacului, este probabil ca H. pylori să persiste pe termen nedefinit, dacă nu se prescrie o terapie adecvată.
Cum se manifestă infecția cu Helicobacter pylori?
Simptomatologia clinică este nespecifică, în 50% din cazuri infecția cu Helicobacter pylori nu produce manifestări. Inflamarea mucoasei poate determina greață, vărsături, lipsa poftei de mâncare, senzația de plenitudine gastrică după ingestia unei cantități mici de alimente, dureri difuze sau mai puternice de stomac.
Infecția cu Helicobacter pylori este frecvent asociată cu apariția gastritei antrale, ulcer gastric sau duodenal și crește riscul de atrofie gastrică, carcinom sau limfom MALT.
Cum se diagnostichează infecția cu Helicobacter pylori?
Metodele non-invazive includ analize medicale din sânge sau din materii fecale.
Testele de sânge sunt folosite pentru diagnosticul inițial al infecției, prin identificarea anticorpilor anti Helicobacter pylori IgG. Anticorpii persistă în sânge și după eradicarea infecției o perioadă îndelungată (aproximativ 19 luni), de aceea repetarea serologiei nu se recomandă pentru verificarea eficienței tratamentului.
Detecția antigenului Helicobacter pylori din materiile fecale este utilă atât pentru stabilirea diagnosticului cât și pentru controlul eficacității tratamentului, cu repetarea testului la minimum 6 săptămâni de la terminarea acestuia.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!