Vitamina A – susține sănătatea ochilor

Persoanele care doresc să-și protejeze sănătatea ochilor ar trebui să includă cantități suficiente de vitamina A în dieta lor.

Ce rol are Vitamina A în sănătatea ochilor?

Vitamina A este esențială pentru o vedere bună. Este o componentă a proteinei rodopsina, care permite ochiului să vadă în condiții de lumină scăzută. Potrivit Academiei Americane de Oftalmologie, un deficit de vitamina A poate duce la orbire nocturnă.

Vitamina A susține, de asemenea, funcția corneei, care este stratul exterior protector al ochiului. O persoană care are deficit de vitamina A poate descoperi că ochii lor produc prea puțină umiditate pentru a rămâne lubrifiați.

Vitamina A și beta-carotenul

Cele două forme principale de vitamina A din dieta umană sunt:

  1. vitamina A preformată (retinol, esteri retinilici) –  provine din produse de origine animală, alimente fortificate și suplimente de vitamine;
  2. carotenoizii de provitamina A, cum ar fi beta-carotenul, care sunt transformați în retinol.  Carotenoizii se găsesc în mod natural în alimentele vegetale. Există și alte tipuri de carotenoide care se găsesc în alimente care nu sunt transformate în vitamina A, dar au proprietăți de promovare a sănătății; acestea includ licopenul, luteina și zeaxantina.

Beta-carotenul este sursa primară de vitamina A în dieta umană. Beta- carotenul este un tip de pigment vegetal numit carotenoid care există în multe fructe și legume colorate. Când o persoană consumă carotenoide, corpul său transformă pigmenții în vitamina A.

Surse de vitamina A

Vitamina A se găsește atât în ​​sursele de hrană vegetală, cât și în cea animală. Forma de vitamina A absorbită atunci când sunt consumate alimente din surse animale este palmitatul de retinil, care se transformă într-un alcool numit retinol. Retinolul acționează ca o formă de stocare a vitaminei A. Una dintre cele mai bogate surse animale de vitamina A este ficatul. Multe cereale pentru micul dejun, ulei de pește, produse lactate, ouă, și alte alimente sunt îmbogățite cu retinol (vitamina A preformată).

Sursele vegetale de vitamina A includ fructe și legume portocalii, galbene, roșii sau verzi cum ar fi: morcovi, dovleac, cartofi dulci, spanac, broccoli, ardei roșu, caise, pepene galben și mango. Pigmentul portocaliu/galben apare din cauza prezenței carotenoidelor provitamina A, cum ar fi beta-carotenul.

Cantitatea zilnică de vitamina A necesară adulților este de 0,7 mg pentru bărbați și 0,6 mg pentru femei. Orice vitamina A care nu este necesară imediat este stocată pentru utilizare ulterioară în funcțiile corpului.

Alte beneficii pentru sănătate ale vitaminei A

Vitamina A stimulează, de asemenea, producția și activitatea celulelor albe din sânge, participă la remodelarea oaselor, ajută la menținerea celulelor endoteliale sănătoase (cele care căptușesc suprafețele interioare ale corpului) și reglează creșterea și diviziunea celulară, așa cum este necesar pentru reproducere.

Semne de deficiență și toxicitate
Deficiența

Deficitul de vitamina A este rar în țările occidentale. Condițiile care interferează cu digestia normală pot duce la malabsorbția vitaminei A, cum ar fi boala celiacă, boala Crohn, ciroza, alcoolismul și fibroza chistică. De asemenea, sunt expuși riscului adulții și copiii care consumă o dietă foarte limitată din cauza sărăciei sau a auto-restricției. Deficiența ușoară de vitamina A poate provoca oboseală, susceptibilitate la infecții și infertilitate. Următoarele simptome sunt semne ale unei deficiențe mai grave:

  • xeroftalmia, o uscăciune severă a ochiului care, dacă nu este tratată, poate duce la orbire;
  • nyctalopia sau orbirea nocturnă;
  • pete neregulate pe albul ochilor;
  • pielea sau părul uscat;
Toxicitate

Vitamina A este solubilă în grăsimi, ceea ce înseamnă că orice cantitate care nu este necesară imediat organismului este absorbită și stocată în țesutul adipos sau în ficat. Dacă se depozitează prea mult, aceasta poate deveni toxică. Se crede că aportul maxim tolerabil de 3 mg de vitamina A preformată, de peste trei ori nivelul zilnic recomandat, este sigur. Cu toate acestea, există unele dovezi că această vitamină A mult preformată ar putea crește riscul de pierdere osoasă, fractură de șold sau unele defecte congenitale.

Un alt motiv pentru a evita prea multă vitamina A preformată este că aceasta poate interfera cu acțiunile benefice ale vitaminei D. Semnele de toxicitate includ următoarele simptome:

  • modificări ale vederii, cum ar fi vederea încețoșată;
  • dureri osoase;
  • greață și vărsături;
  • piele uscată;
  • sensibilitate la lumina puternică precum lumina soarelui;

Spre deosebire de vitamina A preformată, beta-carotenul nu este toxic chiar și la niveluri ridicate de aport. Organismul poate forma vitamina A din beta-caroten după cum este necesar și nu este nevoie să monitorizezi nivelurile de aport ca în cazul vitaminei A preformate. Prin urmare, este de preferat să alegi un supliment de multivitamine care are toată sau marea majoritate a vitaminei A în forma de beta-caroten; mulți producători de multivitamine au redus cantitatea de vitamina A preformată din produsele lor. Cu toate acestea, nu există un motiv puternic pentru ca majoritatea oamenilor să ia suplimente individuale cu doze mari de beta-caroten.

 

Sursa: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-a/

https://www.news-medical.net/health/What-is-Vitamin-A.aspx

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.