hemoleucograma

Hemoleucograma – cum o interpretăm?

O hemoleucogramă completă este un test care îți arată celulele din care este format sângele tău: globule roșii, globule albe și trombocite.

O hemoleucogramă se recomandă pentru controlul de rutină sau pentru alte afecţiuni specifice precum:

-anemie: este cea mai frecventă afecțiune a sângelui care se maifestă prin numărul scăzut de globule roșii din sânge

– o problemă de sănătate care implică simptome precum slăbiciune, febră, vânătăi sau senzaţie de oboseală

– verificarea unei afecţiuni de sânge existente

– urmărirea modalităţii în care unele medicamente sau tratamente precum chimioterapia afectează sângele

Ce măsoară hemoleucograma?

Testul poate spune medicului dumneavoastră multe despre starea generală de sănătate. Hemoleucograma măsoară:

-Leucocitele (globule albe). Acestea vă ajută corpul să lupte împotriva germenilor. Dacă aveți prea multe dintre ele, ar putea fi un semn de inflamație, infecție, o reacție medicală sau o altă stare de sănătate. Dacă este scăzut, ați putea avea un risc mai mare de infectare. Un medicament, o infecție virală sau o boală a măduvei osoase ar putea provoca, de asemenea, un număr scăzut. Intervalul normal este între 4.500 şi 11.000 de celule pe microlitru (celule / mcL).

-Eritrocite (Celule roșii din sânge ).Acestea livrează oxigen în tot corpul. De asemenea, ajută la transportarea dioxidului de carbon. Dacă numărul dumneavoastră de eritrocite este prea mic, este posibil să aveți anemie sau o altă afecțiune. Intervalul normal pentru bărbaţi este de 4,5 milioane până la 5,9 milioane de celule / mcL; pentru femei este de 4,1 milioane până la 5,1 milioane de celule / mcL.

-Hemoglobina (Hb sau Hgb). Aceasta este proteina din sânge care reține oxigenul. Intervalul normal pentru bărbaţi este de 14 până la 17,5 grame pe decilitru (gm / dl); pentru femei este de 12,3 până la 15,3 g / dL.

-Hematocrit (Hct). Acest test arată informaţii despre cantitatea de sânge din organism, care se compune din globule roşii. Un nivel  scăzut poate fi un semn că nu aveți suficient fier, mineralul care vă ajută corpul să producă celule roșii din sânge. Un nivel mare ar putea însemna că sunteți deshidratat sau aveți o altă afecțiune. Intervalul normal pentru bărbaţi este cuprins între 41,5% şi 50,4%. Pentru femei, intervalul este cuprins între 35,9% şi 44,6%.

-Volumul corpuscular mediu (MCV). Aceasta este dimensiunea medie a celulelor roșii din sânge. Dacă sunt mai mari decât de obicei, MCV-ul dvs. va fi mai mare. Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă aveți un nivel scăzut de vitamina B12 sau acid folic. Dacă celulele roșii din sânge sunt mai mici, ați putea avea un tip de anemie. Un scor MCV standard este de 80 la 96

Trombocite Acestea joacă un rol în coagularea sângelui. Acest test măsoară numărul de trombocite din sângele tău. Intervalul normal este de 150.000 până la 450.000 trombocite / mcL.

Ce altceva mi-ar putea spune hemoleucograma?

Medicul dumneavoastră v-ar putea recomanda mai multe rezultate pentru a afla dacă aveți o boală sau o afecțiune a sângelui, inclusiv:

Hemoglobina corpusculară medie (MCH). Acest test arată cât de multă hemoglobină este în celulele roșii tipice din sânge.

Concentrația medie a hemoglobinei corpusculare (MCHC). Aceasta măsoară concentrația de hemoglobină într-o anumită cantitate de sânge.

Lățimea de distribuție a celulelor roșii (RDW). Aceasta arată cât de mult variază celulele roșii din sânge.

Numărul de reticulocite. Acest test măsoară numărul de noi globule roșii din corp.

Volumul mediu de trombocite (MPV). Acest rezultat oferă dimensiunea medie a trombocitelor din sângele dumneavoastră.

Lățimea de distribuție a trombocitelor (PDW). Aceasta arată cât de mult variază trombocitele în mărime.

Diferențial de celule albe din sânge. Există cinci tipuri de celule albe din sânge, iar fiecare tip de leucocite are funcţii specifice:

Neutrofilele: fagocitoză

Bazofilele şi mai ales eozinofilele: reacţii alergice

Limfocitele: imunitatea umorală (producţia de anticorpi)

Limfocitele B: reacţiile imunităţii celulare

limfocitele T: lupta împotriva infecţiilor cronice bacteriene şi a infecţiilor acute virale

Monocitele: fagocitoză, prin îndepărtarea reziduurilor necrotice şi a microorganismelor din sânge, produc interferon (rol imunostimulant).

Acest test arată câte din fiecare tip aveți.

Laboratorul Centrului Medical Bioinvest vă stă la dispoziție pentru o gamă largă de analize medicale cu rezultate rapide și sigure.

Sursa: https://www.webmd.com

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.