markeri tumorali

Ce sunt markerii tumorali?

Markerii tumorali

Markerii tumorali, numiţi şi markerii cancerului sau, în anumite circumstanţe, antigene asociate cancerului sunt macromolecule prezente sau sintetizate de celulele maligne însăşi sau produse de gazdă ca răspuns la tumoră, care pot fi măsurate în sânge şi permit evaluarea prezenței, evoluției, prognosticului unei tumori mailgne, precum și a răspunsului la tratamentul administrat.
Laboratorul de analize al Centrului Medical Bioinvest lucrează următorii markeri tumorali zilnic, cu obținerea unui rezultat rapid și sigur:

CEA (Antigen carcinoembrionar)

Suspiciune de cancer pulmonar, gastric, pancreatic, ovarian, mamar, colorectal. Posibil indicator al recurenței tumorale și al răspunsului la tratament.

AFP (Alfa-fetoproteină)

Depistarea carcinomului hepatic sau a tumorilor în tesuturile cu celule germinale (testiculare, ovariene, extragonadale). Monitorizarea pacienților cu ciroză hepatică pentru depistarea precoce a cancerului hepatic.

CA 125

Utilizat în diagnosticul și monitorizarea terapiei în cancerul ovarian. Valori crescute pot fi întâlnite şi în alte afecţiuni maligne, cum ar fi cele localizate la nivelul endometrului, sânului, tractului gastrointestinal.

CA 19-9

Diagnosticul şi managementul pacienţilor cu cancer de pancreas. Nivelul său poate fi crescut și în alte tumori maligne: biliare, ovariene, gastric, de colon.

CA 15-3

Monitorizarea evoluției și a tratamentului cancerului de sân (mamar) și în recurența tumorilor tratate în prealabil.

CALCITONINĂ

Screening-ul familial al cancerului medular tiroidian, diagnosticul diferențial al nodulilor tiroidieni cu aspect ”rece”.

PSA (Antigen specific prostatic)

* PSA TOTAL – screeningul adenocarcinomului de prostată și monitarizarea tratamentului.
* FREE-PSA – diferențierea adenocarcinomului de prostată de hiperplazia benignă de prostată la pacienți cu valori PSA total aflate în intervalul 4-10 ng/ml.

TIROGLOBULINA

Monitorizarea recurenței după tiroidectomie în cancerul tiroidian diferențiat.

Markerii tumorali au sensibilitate și specificitate reduse în stadiile inițiale de boală, nivelul lor seric fiind similar cu acela întâlnit la subiecții sănătoși sau la pacienții cu afecțiuni benigne. Pe de altă parte, în stadii avansate concentrația serică a acestor markeri poate confirma prezența unei tumori maligne.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.