De ce organismul nostru are nevoie de Zinc și de unde îl obținem?
Zincul este un mineral de care celulele tale au nevoie pt. a lupta împotriva bacteriilor și a virușilor și pt. a creea materialul genetic, numit ADN, care îi spune corpului tău cum să funcționeze așa cum ar trebui. Vă ajută să vă vindecați rănile, ajută simțul mirosului și al gustului și este important pentru copiii în creștere.
Un bărbat adult are nevoie de 11 miligrame pe zi, iar o femeie adultă, de 8 miligrame. Copiii au nevoie de 2 până la 11 miligrame în funcție de vârstă și sex.
În urma unei diete necorespunzătoate și nediversificare poate să apară deficitul de zinc.Acesta este întâlnit și în cazul: intervenților chirurgicale pe stomac sau intestine, abuzului de alcool și a bolilor digestive precum colita ulcerativă sau boala Crohn. Și persoanele care nu mănâncă carne sau produse de origine animală pot suferi de deficit.
Deficitul de zinc poate încetini creșterea copiilor și duce la amânarea pubertății la adolescenți. Adulții pot suferi de pierdere a părului, diaree, leziuni la ochi și pe piele și pierderea apetitului. De asemenea, poate afecta dorința sexuală în rândul bărbaților. Discutați cu medicul înainte de a lua un supliment. Aceste probleme pot fi cauzate și de altceva decât de lipsa zincului.
Zincul are un rol esențial pentru o piele sănătoasă. Medicul dvs. vă poate prescrie un supliment de zinc sau un unguent pentru a trata anumite probleme ale pielii, cum ar fi acneea. Unele studii sugerează că zincul ar avea un rol important în combaterea răcelilor, a unor boli oculare cum ar fi degeneresența maculară și altele.
Surse de zinc:
alimentele bogate în proteina de origine animală(carne roșie sau cea de pui), peștele și fructele de mare(scoici, crab, ton..), oleaginoasele(caju, migdale, arahide…), legumele(linte, broccoli…), lactatele și ouăle, ciocolata neagră.
Diagnosticarea deficitului sau excesului de zinc se poate face simplu printr-o analiză de sânge. Laboratorul Bioinvest vă stă la dipoziție, lucrând acest test zilnic, prin metode automate și sigure.
Sursa: WebMD.