Screeningul ecografic al soldului la sugar

Motto: „Mai bine o ecografie astazi decat un mers schiopatat maine” – Reinhard Graf , „parintele ecografiei de sold”

În cadrul Centrului Medical Bioinvest Oradea, dr. Oreste Straciuc si dr. Băloiu Carmen efectuează examinări ecografie de bazin.Orarul medicilor si tarifele ecografiilor le găsiți aici.

Istoria ecografiei de sold la nou-nascut incepe in urma cu 30 de ani cand Prof. Dr. Reinhard Graf din Austria a pus bazele unui studiu de depistare precoce a displaziei de sold si de urmarire a evolutiei spontane si sub tatament a acestei afectiuni. A adus o contributie fundamentala in eradicarea luxatiei de sold in tari europene prin introducerea unui Program National de Sceening al displaziei de sold prin ecografie.

La noi in tara, din pacate, pana acum nu s-a realizat o depistare sistematica, nici clinica si cu atat mai putin ecografica. Aceasta depistare deficitara se reflecta prin numarul mare de interventii chirurgicale la nivelul soldului, ce au loc in toate centrele medicale din tara cu profil de ortopedie pediatrica.

Pentru a depista si trata corect o displazie de sold este nevoie de implicarea atat a medicului cat si a parintilor. Fiecare in parte are datorii si responsabilitati. Medicul are datoria sa informeze parintii despre aceasta boala si despre consecintele grave ale unui diagnostic tardiv, dar responsabilitatea de a aduce copilul la medic apartine parintilor.

Ecografia in depistarea precoce a malformatiei luxante a soldului

Ecografia de sold permite vizualizarea structurilor carilaginoase inaintea aparitiei nucleului de osificare a capului femural (aprox.4 luni). Examinarea selectiva ecografica a soldurilor instabile clinic si apartinand factorilor de risc poate reduce dar nu elimina cazurile depistate tardiv. Aceste cazuri din urma pot fi excluse prin examenul nou-nascutilor in maternitate si/sau de medicii de familie la prima prezentare. Numai un screening ecografic generalizat al soldurilor nou-nascutilor poate selecta potentialii bolnavi cu malformatie luxanta a soldului.

Varsta pentru examenul ecografic a soldului, cu maximum de eficienta, este nou-nascut si sugar pana la 4-5 luni. Limita superioara de varsta este intre 12 si 18 luni.

Avantajele ecografiei de sold la nou nascuti si sugari:


-diagnostic precoce, de o acuratete ridicata, a malformatiei luxante a soldului
-neinvaziva
-neradianta
-se examineaza in dinamica articulatiai soldului
-se masoara unghiul de acoperire osoasa si cartilaginoase a capului femural, ce stau la baza clasificarii Graf
-aplicarea tratamentului ortopedic cat mai rapid, cu verificarea eficientei acestuia
-nu necesita sedarea pacientului si nici substante de contrast (ca de exemplu in R.M.N.), evitand astfel riscul unor efecte secundare nedorite

Factorii de risc in aparitia malformatiei luxante sunt:


-antecedente familiale de malformatie luxanta a soldului prezentatia pelvina
-cezariana la nastere indicata datorita prezentatiei pelvine
-oligohidramnios sau ruptura prematura a membranelor amniotice
-hipertensiunea arteriala materna
-intarzierea de crestere intrauterina
-primiparitatea si/sau gemilaritatea
-greutatea mare la nastere
-picior stramb congenital
-torticolis
-limitarea abductiei
-tulburare de tonus muscular prin hiper sau hipotonie a unei jumatati a trunchiului
-sexul feminin
-zona geografica si etnia
-asimetria pliurilor adductorilor are valoare numai coroborata cu asimetria pliurilor fesiere
-existenta oricarei alte malformatii

Dezvoltarea anormala a sodului este cea mai comuna problema gasita la sistemul musculo-scheletal al sugarului. Examinarea ecografica a soldului vine in ajutorul medicului ortoped pediatru in evaluarea clinica si stabilirea unei conduite terapeutice adecvate atunci cand este cazul.

Repetarea examenului ecografic in cazul displaziei de sold are meritul de a monitoriza exact stadiul de vindecare si adaptarile terapeutice in conditiile unei examinari complet noninvazive.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.