5 motive pentru care ar trebui să consumați ouă


Odată considerate de evitat din punct de vedere nutrițional, ouăle au crescut acum la statutul de ”super aliment” . Deci, dacă ați evitat ouăle, iată cinci motive pentru a le introduce înapoi în alimentația dvs.:

1. Împiedică poftele dimineții.

Un mic dejun din ouă întârzie foamea mai mult decât mesele pe bază de cereale, cum produsele de patiserie, conform mai multor studii (*1). Într- unul (*2) , bărbații care au mâncat ouă dimineața erau mult mai mulțumiți, aveau niveluri mai scăzute de hormoni ai foamei și mâncau mai puțin pentru prânz (și, de fapt, toată ziua!)

2. Vă protejează ochii de lumina dăunătoare.

Ouăle sunt bogate în luteină, un pigment galben care se concentrează în retina ochiului. Luteina ajută la protejarea ochilor de degenerarea maculei, cauza principală a pierderii vederii. De asemenea, se protejează împotriva deteriorării “luminii albastre” de zi cu zi care este emisă de la smartphone-uri, tablete și computere.

3. Nu sunt răspunzătoare de înfundarea arterelor.

De zeci de ani, ouăle au fost acuzate de creșterea colesterolului și creșterea riscului de boli de inimă. Este acum inteles ca colesterolul din alimente cum ar fi ouale si crustaceele nu reprezinta pericolul ce au fost considerate.

4. Vă ajută să vă mențineți masa musculară.

Începem să ne pierdem masa musculară în jurul vârstei de 30 de ani , cu până la cinci procente pe deceniu! Exercițiile, vă ajută să vă păstrați o parte din masa musculară, dar obținerea de proteine suficiente este de asemenea o parte cheie. Ouăle conțin proteine de înaltă calitate care repară mușchii după exerciții și ajută la reconstruirea lor.

5. Ouăle sunt una dintre cele mai ieftine surse de proteine.

Da, chiar dacă cumpărați ouă organice. Un ou convențional costă între 40 de bani și un leu (cele ecologice) și vă oferă șase grame de proteine de înaltă calitate – ceea ce înseamnă că are toți aminoacizii pe care trebuie să îi obțineți din alimentație, la fel ca și carnea.

*1 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16373948
*2 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20226994

Sursa: Sally Kuzemchak, MS, RD –  WebMd