Căpușele și Boala Lyme

Boala Lyme(Borelioza) este cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi și este transmisă oamenilor prin mușcătura căpușelor infectate. Simptomele tipice includ febră, cefalee, oboseală și o erupție cutanată caracteristică numită eritem migrator.
Dacă este lăsată netratată, infecția se poate răspândi în articulații, inimă și sistemul nervos.

Prevenirea mușcăturilor de căpușă

Expunerea la căpușe poate apărea pe tot parcursul anului, dar căpușele sunt cele mai active în lunile calde (aprilie-septembrie).

Unde găsiți căpușele?
-în zonele înierbate, împădurite, tufișuri sau chiar pe animale.
Timpul petrecut în natură, campingul, grădinăritul sau o simplă plimbare vă poate aduce în contact cu căpușele. Mulți oameni sunt mușcati de căpușe în propria curte sau în imprejurimile cartierului în care locuiesc.
În timpul activităților în aer liber evitați suprafețele împădurite, cu ierburi înalte sau așternute cu frunze și mergeți pe centrul aleilor sau a traseelor.

După ce reviniți în interior:
– Verificați îmbrăcămintea pentru căpușe.
– Examinați îmbrăcămintea, uneltele și animalele de companie. Căpușele pot călători în casă pe haine și animale, atașându-se ulterior pe o persoană.
– Faceți duș imediat după ce ați revenit în interior. Spălarea poate ajuta la îndepărtarea căpușelor neatașate și este o bună ocazie pentru a vă verifica dacă nu ați fost mușcat.
– Efectuați un control complet al corpului în cazul în care vă întoarceți de la zone potențial afectate de căpușe, inclusiv curtea proprie. Utilizați o oglindă pentru a vedea toate părțile corpului. Verificați în special aceste părți ale corpului pentru căpușe: subrațe, urechi, buricul, spatele genunchilor, părul și în jurul acestuia, zona inghinală și în jurul taliei.

Dacă găsiți o căpușă atașată pe piele, nu este nevoie să vă panicați – cheia este de a elimina căpușa cât mai curând posibil. Utilizați pensete cu vârf fin pentru a prinde căpușa cât mai aproape de suprafața pielii.
Trageți în sus cu o presiune uniformă. Nu răsuciți căpușa; acest lucru poate determina ruperea unor părți ale gurii căpușei și rămânerea în piele.După îndepărtarea căpușei, curățați temeinic zona mușcăturii și mâinile cu alcool sau săpun și apă.
Dacă dezvoltați o erupție cutanată sau o febră în decurs de câteva săptămâni de la îndepărtarea unei căpușe, consultați medicul.

Testele de laborator sunt de un real folos în diagnosticul bolii Lyme. Ca şi în cazul altor infecţii, analizele pentru boala Lyme măsoară anticorpii produşi de celulele sanguine în răspuns la infecţie.

Laboratorul Centrului Medical Bioinvest vă oferă următoarele analize:
Anticorpii anti Borrelia Burgdorferi IgG
Anticorpii anti Borrelia Burgdorferi IgM

 

Sursa: https://www.cdc.gov/lyme/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.