Bolile tiroidiene

Dr. Goel Prashant – medic specialist endocrinologie

Endocrinologia este stiinta care studiaza structura glandelor endocrine, functiile acestora, ocupandu-se, in acelasi timp, de bolile legate de afectarea acestor glande si de tratamentul lor. Aceste glande sunt: tiroida, hipofiza, paratiroidele, suprarenalele, pancreasul endocrin si glandele genitale (ovare si testicul). Ele transmit produsii de secretie, hormonii, direct in sange, stimuland sau inhiband activitatea organelor respective, a tesuturilor asupra carora actioneaza.

Hormonii se pot defini ca substante organice, de natura endogena, secretate in cantitati extrem de mici de glande endocrine sau de alte tesuturi specializate, care patrund prin circuitul sanguin in tot organismul. Hormonii ajuta la controlarea procesului de crestere, dezvoltarea corpului, a intregului sistem reproductiv, avand un rol major in metabolisme (glucidic, lipidic, proteic etc), fiind responsabili de maturizarea organelor.

Majoritatea bolilor endocrine sunt legate de glanda tiroida. Aceasta are forma unui fluture, fiind situata in partea anterioara a gatului.

Functia tiroidei este aceea de a converti iodul, care se gaseste in multe alimente, in hormoni tiroidieni: tiroxina (T4) si triiodotironina (T3). Numai glanda tiroida are celule capabile sa absoarba iodul. Tiroida preia iodul din alimente, suplimenti nutritivi si sare iodata si il combina cu aminoacizi pentru a produce hormonii tiroidieni T3 si T4. Acesti hormoni regleaza metabolismul corpului omenesc si functiile organelor interne. Atata timp cat tiroida produce o cantitate suficienta din acesti hormoni, metabolismul functioneaza normal.

Cele mai intalnite boli tiroidiene sunt: hipotiroidia si hipertiroidia.

Hipotiroidismul este caracterizat prin niveluri insuficiente de hormoni tiroidieni in fluxul sanguin. Datorita faptului ca metabolismul este controlat de hormonii tiroidieni, persoanele care sufera de hipotiroidism au un metabolism lent. Simptomele pot include: oboseala, cresterea in greutate, constipatie, puls lent, ciclu menstrual dereglat.

Una dintre cele mai frecvente forme de hipotiroidism este tiroidita cronica, denumita si boala Hashimoto. Ea este declansata in urma aparitiei autoanticorpilor (anticorpi indreptati impotriva propriilor tesuturi) avand un debut lent. Odata diagnosticata, tiroidita cronica trebuie urmarita controland valorile hormonilor tiroidieni: T4 liber si TSH, dar si prin efectuarea unor ecografii. Ca si tratament, se poate folosi terapia de substitutie hormonala tiroidiana, iar tratamentul trebuie urmat deoarece imbunatateste calitatea vietii pacientilor si scade riscul de a face complicatii legate de hipotiroidie.

Hipertiroidismul este o afectiune care se caracterizeaza prin excesul de hormoni tiroidieni. Atunci cand glanda tiroida secreta hormoni in exces, apar urmatoarele simptome: pierdere in greutate, ritm cardiac rapid sau neregulat, tremuraturi ale mainilor, transpiratie abundenta, nervozitate, iritabilitate, lipsa de energie si stare de slabiciune generala. Investigatiile de laborator, in acest caz, releva un TSH nedetectabil si valori ale hormonilor tiroidieni crescute.

Boala Basedow-Graves este cea mai frecventa cauza de hipertiroidism, fiind ereditara, in cele mai multe cazuri. Alte cauze frecvente de hipertiroidism sunt: nodulii tiroidieni si tiroiditele. Tratamentul este de trei tipuri: medicamentos, chirurgical si cu radioiod.
Anumite boli endocrine necesita tratament de lunga durata, sau chiar pe intregul parcurs al vietii. Asigurarea unui regim alimentar adecvat, insotit de prezenta conditiilor de odihna si liniste, poate completa tratamentul medicamentos.

„Sanatatea este o comoara pe care putini stiu sa o pretuiasca, desi aproape toti se nasc cu ea.” – Hipocrate

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.