Ce sunt alergiile?

Alergia este o reacţie anormală a organismului la una sau mai multe substanţe, de regulă inofensive din mediul înconjurător. Substanţele care provoacă reacţii alergice poartă denumirea de alergeni.

Cele mai comune surse pentru alergii sunt: polenul copacilor, ierburilor şi gramineelor, praful de casă, mucegaiurile, animalele, anumite alimente şi medicamente, precum şi înţepăturile de insecte.

Până la 40% din populația lumii suferă de o afecțiune alergică. (World Allergy Organisation)

Mai mult de 150 de milioane de europeni suferă de boli alergice cronice, iar predicția actuală este că până în 2025 jumătate din întreaga populație a UE va fi afectată. (EAACI, 2016)

Care pot fi simptomele?

Reacţiile alergice determină simptome variate, ale diferitelor organe şi sisteme, localizate mai frecvent la nivelul:

 • nasului :
  • rinita alergică sau „febra fânului”, cu simptome precum mâncarime şi congestie nazală, strănut şi secreţii nazale apoase
 • plămânilor – astm bronşic, cu simptome precum senzaţii de sufocare şi wheezing („şuierat”)
 • ochilor–conjunctivită cu mâncărimi, roşeaţă şi lăcrimare
 • pielii:
  • eczeme (dermatite atopice), erupţie însoţită de mâncărimi la nivelul braţelor, picioarelor şi gâtului
  • dermatite de contact, leziuni caracteristice însoţite de mâncărimi care pot apărea în urma contactului direct cu substanţe provenite din produse cosmetice, bijuterii, îmbrăcăminte, precum şi prin contactul cu diverşi alergeni profesionali
  • urticarie – placarde de diferite mărimi, care provoacă mâncărime, şi apar pe piele, buze, în gură sau nas
 • tractului digestiv, manifestându-se prin crampe stomacale, vărsături şi diaree.
Cum puteți afla la ce sunteți alergic?

Testele cutanate se efectuează de către medicul alergolog prin administrarea unui extract ce conţine o cantitate redusă din alergenul suspectat. Dacă sunteți alergic într-un scurt timp veți dezvolta o papulă(umflătură).

Testele sanguine, se efectuează în laborator Bioinvest şi e nevoie doar de o singură probă de sânge din care se pot determina anticorpii IgE specifici la o gamă largă de alergeni suspectați. Centrul Medical Bioinvest vă pune la dispoziție următoarele panelui de alergeni:

Panel alergeni alimentari (36+ de alergeni)
Panel alergeni respiratori (30+ de alergeni )
Panel atopie (55 de alergeni)
Panel alergeni pediatric (28+ de alergeni)

Printre serviciile clinicii noastre vă oferim și consultații alergologice de specialitate. Mai multe detalii privind orarul medicilor și tarifele practicate puteți găsi aici.

Sursa: Dr. Cristina Mambet, Medic specialist laborator, Laborator Synevo Bucureşti