Acneea persoanelor mature – o afectiune care nu trebuie neglijata

Dr. Baba Ioan Camil – medic specialist dermatovenerologie

O idee gresita des intalnita este aceea ca acneea ar fi boala „adolescentilor”. Este adevarat ca majoritatea cazurilor se remit in jurul varstei de 20 de ani, dar, din pacate, uneori acneea ii va insoti pe pacienti si in urmatoarele decade de viata. Mai delicata este situatia persoanelor care nu au suferit de acnee in adolescenta, la care boala se instaleaza la maturitate, uneori dupa varsta de 30 de ani. Indiferent de varsta la care se instaleaza boala aceasta va dispare in decada 6 a vietii. Acneea persoanelor mature afecteaza predominant femeile, suportul acestui tip de afectiune fiind unul genetic.

O alta idee neverificata practic este aceea ca alimentatia are un rol esential in generarea si controlul acneei. Studiile arata contrariul, in sensul ca diversele „diete” nu duc la rezolutia leziunilor. Exista o singura exceptie notabila si anume iodul si derivatii iodurati, al caror consum excesiv agraveaza acneea.

Principala cauza in aparitia bolii la sexul feminin o constituie dezechilibrul sistemului hormonal legat de functia reproductiva determinat de, sau in combinatie cu, efortul si stresul cotidian, precum si de raspunsul emotional la acesti stimuli. Astfel aproximativ jumatate dintre femei experimenteaza o exacerbare a productiei de sebum si aparitia de leziuni acneiforme in saptamana premergatoare perioadei de menstruatie.

O alta cauza relativ frecventa o constituie tratamentele hormonale sau cu efect in sistemul hormonal precum utilizarea unor contraceptive nepotrivite. Nu in ultimul rand efortul sustinut si odihna insuficienta agraveaza puseele acneiforme. Un fapt deplin cunoscut este efectul inductor de acnee al multor produse cosmetice. Astfel, trebuie sa fim atente atunci cand alegem produse de ingrijire a tenului, acestea sa fie marcate ca non-comedogenice. Aparitia in timp scurt a unui numar mare de leziuni acneiforme la o persoana adulta fara istoric recent de acnee trebuie sa determine prezentarea neintarziata la medic deoarece exista si posibilitatea, din fericire rara, ca substratul dezechilibrului sa fie unul tumoral.

Tratamentul acneei adultului trebuie sa fie precedata de o evaluare biologica ampla care include investigarea metabolica, viscerala si mai ales hormonala, aceasta din urma fiind dominanta in ceea ce priveste alegerea tratamentului si formularea prognosticului. Dupa evaluarea completa pacientei/ pacientului i se recomanda o schema de tratament ce va cuprinde obligator un protocol de ingrijire a fetei cu un gel de curatare si/sau o solutie micelara, la care se vor adauga preparate topice cu efect seboregulator si antibiotic.

În functie de situatia individuala se pot asocia antibiotice de uz sistemic si preparate cu efect in sistemul hormonal (ex: contraceptive) sau derivati de acid retionoic de uz sistemic. Toate recomandarile terapeutice trebuie insotite de consiliere in ceea ce priveste reproducerea, deoarece majoritatea tratamentelor interfera cu sarcina.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.